Elektronski dostop

Nazaj

Vabljeni k ogledu literature o biodinamični metodi pridelave hrane, ki si jo lahko ogledate s klikom na datoteko, kot tudi naložite na svoj računalnik. 

Biodinamično sadjarstvo

Koledar opravil za biodinamično sadjarstvo, ki ga vsako leto pripravlja dolgoletni biodinamični sadjar Slavko Turšič.

Dejavniki vpliva na odločitev kmetov za biološko dinamično metodo kmetovanja: primer Slovenije

(mag. Andreja Videmšek, 2017)

Interdisciplinarno magistrsko delo, ki opozarja na družbene vidike odločitev kmetov za biološko dinamično metodo kmetovanja. Ponuja časovni pregled razvoja biodinamičnega kmetovanja in aktualno stanje tako v svetu kot tudi v Sloveniji. Praktična raziskava s poglobljenimi intervjuji osvetli proces odločitve kmetov za tovrstno metodo kmetovanja, katerega razumevanje je pomembno za oblikovanje ugodnih (družbenih) pogojev za širitev biodinamičnega in ekološkega kmetovanja v Sloveniji. Avtorica mag. Andreja Videmšek je Demeter kmetica in članica upravnega odbora Združenja Demeter Slovenija. 

Izdelava biodinamičnih preparatov po svetu

Mednarodna študija

Strokovno poročilo projekta "Izdelava biodinamičnih preparatov po svetu" je plod triletnih raziskovanj v okviru Sekcije za kmetijstvo Dornach. Pri projektu je aktivno sodelovala tudi dr. Maja Kolar, članica upravnega odbora Združenja Demeter Slovenija.

Doktorska dizertacija: Primerljivost biološko dinamičnega pridelovalnega sistema glede na agronomske, okoljske in kakovostne parametre

dr. Matjaž Turinek

Doktorsko delo ponuja poglobljen vpogled v različne pridelovalne sisteme in njihove učinke na okolje, agronomsko učinkovitost in kakovost pridelkov. Podani so rezultati večletnega poljskega poskusa (na primeru pridelave pšenice, zelja, oljnih buč, pire, rdeče pese in oljnega rička), ki primerja konvencionalno, integrirano, ekološko in biodinamično metodo pridelave. Ključni poudarek doktorskega dela je, da biodinamična metoda predstavlja uspešno alternativo trenutno prevladujočima sistemoma konvencionalnega in integriranega kmetovanja na področju pridelave raziskanih poljščin v slovenskih podnebnih pogojih. Avtor dr. Matjaž Turinek je Demeter kmet in član upravnega odbora Združenja Demeter Slovenija. 

Praktični poskus s kumarami - pokazatelj vitalnosti pridelka

​Članek o praktičnem poskusu s kumarami, s katerim lahko sami preverite vitalnost pridelkov iz različnih pridelovalnih sistemov - konvencionalnega, ekološkega in biodinamičnega. 

Kontakt

Uradni podatki

Združenje Demeter Slovenija

Modri

Cert ID: 0045/00048

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Združenje Demeter Slovenija
Matična številka: 4075641000