Naša zgodba

Kmetovanje za prihodnost

Prihodnost biodinamičnega gibanja navdihujejo ljudje s področja kmetovanja, predelave in trženja, znanstveniki in potrošniki, ki jih odlikuje notranja in zunanja odprtost. To gibanje stremi k povezovanju z drugimi gibanji in se zavzema za iskren in odprt dialog z družbo. To je ključno za nadaljnji razvoj in razširjanje prakse biodinamičnega kmetovanja, ki ga podpirajo Mednarodna zveza Demeter (International Biodynamic Association – IBDA), Sekcija za kmetijstvo na Goetheanumu (Section for Agriculture at the Goetheanum), Demeter International (DI), nacionalne biodinamične in organizacije Demeter po svetu. 

Biodinamično gibanje, vir inspiracije in moči, črpa iz notranjega bistva antropozofije dr. Rudolfa Steinerja. Poudarek je na Kmetijskem tečaju in njegovem celostnem razumevanju zdravega osebnega in družbenega razvoja, posredovanega preko izobraževanja, konzultacij in informacij. 

Naslov »Agri-Culture for the Future«, po slovensko Kmetovanje za prihodnost, izpostavlja besedo »Culture« (kultura), kar poudarja, da ne gre le za kultiviranje kmetijske zemlje, predelavo in trženje kakovostne hrane, ampak gre dejansko za razvoj človeštva in zemlje. S to razširjeno zasnovo se želimo ukvarjati tudi v prihodnosti. Dosledno bomo razvijali naše poslanstvo, vizijo in načela z vsemi zainteresiranimi. 

Potrebno je poudariti, da je kmetovanje (»agri-culture«) ključna osnova za osebni in družbeni razvoj. Postaja vedno bolj pomembno, saj ponuja rešitve za vse pereče težave sedanjosti, vključno z ekonomskimi, kulturnimi, družbenimi in ekološkimi. 

Našo vizijo, poslanstvo in načela smo izrazili s štirimi razsežnostmi celostnega trajnostnega razvoja, vključno s peto sfero kozmičnih in duhovnih vplivov. To naj bi prispevalo k boljšemu strukturalnemu razumevanju in pregledu, vendar ne kot nasprotovanje osnovnemu celostnemu zaznavanju. Razsežnosti celostnega razvoja so vzajemno povezane in okrepljene z vitalnimi silami. 

Upravni odbor Demetra International je junija 2016 odobril opredelitev Vizija, poslanstvo, načela in vrednote kot dejanski temelj in orientacijo za naše delo znotraj Demetra International. Uporabljali ga bomo kot navdih za razvoj našega nacionalnega in regionalnega opredeljevanja Vizija, poslanstvo, načela in vrednote. Združenje Demeter Slovenija, november 2017 
slovenski prevod: mag. Andreja Videmšek in dr. Maja Kolar

Kontakt

Uradni podatki

Združenje Demeter Slovenija

Modri

Cert ID: 0045/00048

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Združenje Demeter Slovenija
Matična številka: 4075641000