Postopek certificiranja
- Po kontroli kontrolor napiše poročilo za vsa področja kontrole (pridelava, predelava, prodaja).
- Nedvoumno napisano dejansko stanje na kmetiji.
- Kontrolno poročilo podpiše pridelovalec in s tem potrdi verodostojnost kontrolnega poročila.
- Kontrolna organizacija preda poročilo odboru za certificiranje.
- 1. FAZA = tehnična certifikacija = poročilo Kon-certa in certifikacijskega odbora o certificiranju.
- 2. FAZA = predlog za izdajo certifikata
- 3. FAZA = izdaja certifikata
- Certifikat je uradni dokument.
Potrjuje se skladnost pridelave, predelave, pakiranja, skladiščenja in transporta BD pridelkov, živil in krmil z veljavnimi predpisi za BD kmetijstvo.
Certifikat
Vsebuje naslednje podatke:
- naziv kontrolne org.
- ime ali naziv pridelovalca
- kontrolno št. kmetije
- datum izvedene kontrole
- predpise, po katerih je kmetija certificirana
- status posameznih pridelkov in živil
- čas veljavnosti certifikata
- pogoji za ohranitev veljavnosti certifikata
- številko in datum izdaje certifikata